Blir man lycklig av att flytta? Forts. – Dag 11

Nu har det gått cirka 2 veckor sedan jag och älsklingen flyttade. Förutom nyhetens behag och det faktum att vi har en bättre planlösning så känns det inte särskilt mycket annorlunda att bo här än i tidigare boendet. Om jag inte tänker på att vi bor nytt så känns det som vanligt, men om jag uppmärksammar det nya så får jag en liten boost.

Men då är ju frågan om det är själva flytten i sig eller det faktum att jag kör en njutningsutmaning samtidigt som skapar lyckokänslorna?

IMG_3236

Jag tror att vi har stött på fenomenet som forskarna kallar ”tillvänjning”. Det innebär kort sagt att något skapar ett lyckorus till att börja med, men när tiden går så vänjer man sig vid det nya och slutar att tänka på det. Det blir ju då självklart att också lyckoeffekten ebbar ut om man inte ens tänker på det nya längre, utan tar det för givet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.