Beslut som inte borde behöva tas – Dag 26

Vad händer när vi dör? Det känns så definitivt att det är svårt för mig att greppa. Nyss levde hon, nu är hon död. Det finns liksom inget mellanläge och det är nog det som känns så konstigt. Världen är sällan så svart och vit som när det kommer till liv och död. I nästan alla stunder finns det en palett av nyanser, men inte här.

Jag har tänkt extra mycket en kvinna som arbetat med palliativ vård i Australien och frågade människor som låg för döden vad de ångrat i livet. Listan toppas med en önskan om att ha haft modet att gå sin egen väg och följa sina drömmar och att ha arbetat mindre.

Jag önskar att jag hade frågat farmor denna fråga innan hon dog. Kanske hade hennes demens gjort svaren luddiga, men likväl hade svaret varit värdefullt.

Nu fick jag precis ett samtal ifrån pappa som tillsammans med farfar har börjat plocka undan farmors saker. Dessa val som ska göras. Hemska val. I ett hem där allt man vilar blicken på påminner som henne, där ska nu farfar behöva ta beslut som ingen människa borde behöva ta. Samtalet fick mig att tänka på det som jag alltid kommer att bära med mig ifrån farmor, förutom mina minnen. Guldringen jag fick för många år sedan, som från och med igår är det mest värdefulla jag har.

image

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.