Blev jag lycklig av att koppla ned? – Dag 77

För en vecka och en dag sedan bestämde jag mig för att koppla ned under en veckas tid. Mobil-, internet och datafritt med andra ord.

Lärdomarna av en veckas nedkoppling är hur mycket tid det finns! Tid som ägnats åt framförallt två saker: Att umgås och att tänka.

Jag har varit mer närvarande i samtal, genom ökat engagemang och initiativtagande. Förmodligen så har min sociala kompetens ökat med flera grader under veckan 😉

Jag har känt mig mer harmonisk och hunnit processa nya intryck på ett annat sätt. Jag har sett världen genom ”ny-gamla” glasögon – med mer uppmärksamhet och mer nyfikenhet. En dag kom jag till och med på mig själv att sitta och studera grenformationerna på en björk, vilket garanterat inte hade hänt med en telefon framför näsan.

Vad jag gjort istället? Läst en bok, funderat och filosoferat, hängt med nära och kära och skrivit.

Det har också sina nackdelar. Jag har saknat att googla. Men å andra sidan är det bara en av alla saker jag velat googla under veckan som fortfarande känns relevant att googla. Jag har saknat alla nya intryck som kommer via nätet. Inspiration, nya kunskaper, nya intryck. Men nu när jag knäppte på nätet igen vart alla dessa intryck väldigt många och skapade nästan en stresskänsla. Därför var denna vecka nyttig för mig, för den fick mig att inse att lagom är lagom. Jag behöver få tänka, processa och smälta information för att ens ta den till mig. Jag har också saknat all den kommunikation som mobil, dator och internet innebär. Sms, mail och andra sociala möjligheter alltså.

Blev jag lycklig av att koppla ned?
Ja, jag är mer bekväm i mina egna tankar än för en vecka sedan. På tåget hem satt jag mestadels och tänkte (och läste), tid under vilken jag för en vecka sedan skulle ha spenderat på nätet. Jag känner mig också som sagt mer harmonisk. Men jag skulle inte vilja leva utan den kunskap som finns att hämta på nätet och inte heller kommunikationsmöjligheterna. Alltså ett nja.

Slutsatsen blir därför: Det handlar om att skala ned snarare än att koppla ned helt och hållet.

 

funkar intefunkar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.