Blev jag lyckligare av tacksamhet? – Dag 48

Tacksamhet var en av de första strategierna jag valde att testa i detta projekt. Redan Dag 2 bestämde jag mig för att testa om tacksamhet gör mig lyckligare och idag, Dag 48, är det dags att summera den upplevelsen. Jag har verkligen testat tacksamhet på alla möjliga sätt och vis:

  1. Tacksamhetsdagbok: Att varje dag lista tre saker jag varit tacksam över under dagen.
  2. Tacksamhetssms: Att öva på att uttrycka tacksamhet genom att skicka tacksamhetssms till personer jag inte riktigt tackat ordentligt innan.
  3. Uttrycka tacksamhet i stunden: Att uttrycka tacksamheten jag känt, när jag känt den. Kassa-personal och buss-chafförer har varit särskilt utsatta för detta.
  4. Tacksamhetsbrev: Att i ett brev uttrycka tacksamhet gentemot någon och att posta brevet/läsa upp det för personen.

Hur har det gått då?
Att testa tacksamhet har verkligen varit helt otroligt, på alla sätt! Redan vid tacksamhetslistan så märkte jag av positiva effekter, då jag blev gladare och kände mig mer bekymmersfri både under tiden jag skrev och efteråt. Jag märkte också direkt att jag hade ett gladare fokus: Jag letade hela tiden positiva saker att skriva på listan, vilket såklart gjorde mig ännu mer glad och tacksam.

Att på olika sätt rikta tacksamheten har känts likadant som när jag skrivit tacksamhetslistan. PLUS att det gett ännu mer på köpet! Att uttrycka tacksamhet har varit stärkande för mina nära relationer, det har gjort människorna som fått den riktad mot sig oerhört glada och de har i sin tur visat tacksamhet tillbaka. Positiv spiral, oh yeah! De människor jag mött som jag inte känt, har verkligen strålat när de fått höra att jag varit tacksam för deras goda bemötande eller vad det nu handlat om, vilket gjort det SÅ värt det (för det har verkligen varit en övning i att kliva ut komfortzonen vissa gånger)!

Jag har också lärt mig att inte ta saker för givet, tack vare tacksamheten. Både när det gäller saker, men framför allt mina relationer och möten med människor. Alla de människor som finns i mitt liv, som dagligen gör så mycket fint för mig att jag egentligen aldrig kan tacka dem nog. Likaså alla de människor, vars väg jag bara korsar ibland, men som förgyller mötet med ett extra varmt leende eller ett par roliga/glada/fina ord. Alla dessa möten har jag börjat förvalta på ett helt nytt sätt, tack vare detta. Jag tackar, njuter och känner längre och mer intensivt. Underbart på alla sätt!

Ni kan nog gissa svaret, men jag frågar ändå: Blev jag lyckligare av tacksamhet?
Ja, ja och ja!

funkar

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.